Donosimo vam nekoliko destinacija koje ne biste smjeli propustiti dok boravite u Našicama i Slavoniji.
Ukoliko odsjedate u Našicama (ili živite u Našicama, a ne znate kuda sa sobom za vikend), možete odabrati jedan dan i uputiti se na kupanje u Orahovicu ili obići “Amazonu” Europe u Baranji, Kopački rit. Svakako ne zaboravite naš Vukovar, a dok ste tamo mogli biste zaviriti i u novootvoreni muzej Vucedolske kulture. Odaberite destinaciju klikom na sliku ispod ovog teksta te saznajte nešto više o svojem odabiru.

Orahovacko-jezero

Orahovica

Jezero u Orahovici
Saznaj više

1200px-Waterfall_papuk

Jankovac

Park prirode Papuk
Saznaj više

Goticka_crkva_Orahovica

Ružica grad

u blizini Orahovice
Saznaj više

675px-St._Peter's_Cathedral,_Dakovo

Đakovo

Đakovački vezovi
Saznaj više

2014-04-01 08.31.01

Osijek

“Lega” grad
Saznaj više

Batina, Baranja

Batina, Baranja

Baranja

Neobična regija
Saznaj više

Ilok

Ilok

Iločki vinogradi
Saznaj više


 


Orahovica

 

Orahovacko-jezero

Jezero u Orahovici

Jezero u Orahovici je zasigurno jedno od popularnijih izletišta za Našičane u potrazi za rashlađenjem tijekom ljetnih mjeseci. Umjetno je to jezero izgrađeno 1961.godine gradnjom umjetnog nasipa,a opskrbljuje se planinskom vodom iz vlastitog izvora. Jezero se nalazi u podnožju planine Papuk, 1500 metara od centra grada Orahovice. Od Našica je udaljeno oko 26 km ili 28 min automobilom. Pročitajte više o jezeru ovdje


Jankovac

1200px-Waterfall_papuk

Slap Skakavac

“Jedna od najljepših gorskih dolina koja se nalazi na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnom bukovom šumom. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom.” -stoji u tekstu na stranici Geo park Papuk. Jankovac svakako u posjednjih nekoliko godina doživljava procvat i sve više ljudi se odlučuje posjetiti ovo izletište na kojem se nalazi i slavonski slap Skakavac.


Ružica grad

Goticka_crkva_Orahovica

Ružica grad


Smješten je oko 2,5 km JZ od grada Orahovice,između obranaka Papuka i Krndije. Grad zauzima hrbat visine 378 m i rasprostire se na površini od 800m2. Zaštićen je kao spomenik kulture najviše
kategorije.
Ružica grad je istodobno bio i utvrda, grad, dvorac i tvrđava. Nije čisto Grad, jer ne postoje cjelokupni sustavi koji bi ga činili gradom. Nije dvor zbog toga što je izrazito obrambene namjene. Ružica grad se nalazi na sjeveroistočnom obronku Papuka (418 m) iznad sela Duzluka. Dvorac je bio strateški vrlo važan jer je imao veliki dio dravskog toka pod kontrolom. U neposrednoj blizini je cesta Kutjevo – Orahovica, koja povezuje dolinu Drave sa Požeškom kotlinom.(wikipedia)
Legenda kaže da je bogati plemić tražio način da sagradi dvorac na mjestu na kojem su se kroz davna stoljeća skupljale vile. Njegovi pokušaji bili su uzaludni jer bi vile svojim čarolijama noću srušile sve što je sagrađeno danju. Cijela legenda ovdje
Kao inspiraciju u ovoj legendi i Ružica gradu za svoj prvi mjuzikl našli su brat i sestra iz Našica, Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri. Povijesni fantasy mjuzikl koji uprizoruje srednjovjekovni život Slavonije.

Zahvaljujući legendi u Orahovici djeluje i Red vitezova Ružice grada koji redovito organiziraju viteške turnire na Jankovcu te na taj način oživljavaju povijest. Od Našica do Ružica grad će vam trebati otprilike pola sata automobilom.
Mjuzikl
Red vitezova


Donji Miholjac

DM-Dvorac

Dvorac Mailath

Dvorac Mailáth nalazi se u Donjem Miholjcu. Smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj.
Dvorac je građen od 1905. do 1914. za mađarsku obitelj Mailáth, uz raniji prizemni barokni dvorac Prandau s kojim čini jedinstvenu cjelinu. Arhitekt dvorca je István Möller. Uz dvorac je uređen perivoj.
Vlastelinstvo Donji Miholjac formirano je 1831. godine i bilo je u vlasništvu valpovačke obitelji Hilleprand von Prandau. Prandauova kći Stefanija udala se za mađarskog grofa Georga Mailátha te je Donji Miholjac tako pripao grofovima Mailáth von Székhely. Danas se u dvorcu nalaze uredi grada te ga nažalost nije moguće turistički posjetiti, ali i samo izvana je vrijedan posjeta.

Donji Miholjac je smješten u samom srcu ravnice, 3 kilometra od mađarske granice, na desnoj obali rijeke Drave. Od Našica je udaljen nešto više od 33 kilometra ili oko pola sata vožnje automobilom.
tz-donjimiholjac.hr


Đakovo

675px-St._Peter's_Cathedral,_Dakovo

Katedrala u Đakovu

“S koje god strane prilazili Đakovu, prvo što ćete ugledati je žar opeke dvaju tornjeva i kupola najljepše katedrale na prostoru od Venecije do Istanbula. S te najviše đakovačke točke koja plamti nebeskim ognjem, vidi se cijeli grad kako od drevnog središta teče i razlijeva se u svim pravcima, u polja koja dodiruju nebo.”- stoji na turističkoj stranici Đakova.
Zaigurno najtipičniji slavonski grad čija je tradicija nadaleko poznata. Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.
Đakovo je poznato i po Državnoj ergeli osnovanoj još 1506.godine. Radi velike atraktivnosti sve većeg broja ljubitelja konja i konjičkog sporta, Državna ergela Đakovo postala je nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku.
Đakovo je od Našica udaljeno oko 36 minuta automobilom.

tzdjakovo.eu  ergela đakovo


Osijek

2014-04-01 08.31.01

Osijek

Osijek je nezaobilazan i kao glavni grad Slavonije i Baranje. Četvrti grad po veličini u Hrvatskoj smješten je na desnoj obali rijeke Drave. U Osijeku posjetite Tvrđu, Copacabanu (poznato kupalište), Promenadu, Zoo, spomenik crvenom fići, barem jedan od parkova i još mnogo toga. Lega grad zaista nudi sve što jedan veći grad treba imati. Od sporta do kulture, također i shopping centre koji su raj za shoppingholičare. Osijek se nalazi istočno od Našica, oko 50 min vožnje automobilom. Osijek je jedan od rijetkih mjesta s kojima su Našice još uvijek prometno povezane i autobusom i vlakom.
TZ Osijek


Baranja

Batina, Baranja

Batina, Baranja

Zemljopisna regija koja je upravno podijeljena između Hrvatske i Mađarske. Mađarski dio Baranje je zasebna županija, dok se hrvatski dio Baranje nalazi u sastavu Osječko-baranjske županije.

Granice ove zemljopisne regije čine Dunav na istoku i Drava na jugozapadu. Sjeverna i zapadna granica Baranje određena je upravnom granicom Baranjske županije u Mađarskoj. Povijesno središte Baranje je grad Pečuh, koji se sada nalazi u Mađarskoj. Velik dio Baranje čine močvare, u Hrvatskoj se nalazi rezervat rijetkih ptica i mnogih drugih životinja i biljaka, Kopački rit, ponekad nazivan Amazona Europe.
Baranja je poznato po vrlo dobroj hrani i svojem gostoprimstvu. U posljednje vrijeme sve više turista privlače Baranjska etno sela, eko imanja,lovišta itd. Ako ste se odlučili posjetiti Baranju, ne propustite etno selo Karanac. Karanac je od Našica udaljen sat vremena vožnje automobilom ili nešto više od 74 km. Pročitajte više o Baranji


Kopački rit

320px-Kopački_rit_cafe_and_visitors_center

Kopački rit

Područje Parka prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske, odnosno dio je širega geografskog područja istočne Hrvatske. To je ravničarski dio geografske cjeline Baranje, u sastavu Osječko-baranjske županije, pretežito nizinskog područja između rijeka Drave i Dunava te državne granice s Republikom Mađarskom. Prostire sjeverno od rijeke Drave od ušća Drave u Dunav te uzvodno Dunavom na njegovoj lijevoj i desnoj obali do nekadašnjeg pristaništa Kazuk. Istočna granica Parka prirode utvrđena je Državnom granicom prema Republici Srbiji.

Kopački rit je poplavno područje nastalo djelovanjem dviju velikih rijeka, Dunava i Drave. Zbog iznimne prirodne vrijednosti Kopački rit je 1993. godine uvršten na Popis Ramsarskih područja. Na toj listi su područja zaštićena Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito kao staništima ptica močvarica, koja je 1971. godine potpisana u iranskom gradu Ramsaru (tzv. Ramsarska konvencija). Temeljem ove konvencije, koje je Hrvatska punopravna članica od 1991. godine. Do danas je na Popis Ramsarskih područja ukupno u svijetu uvršteno skoro 1700 područja koje pokrivaju preko 150 milijuna hektara. Osim na Ramsarskoj, Kopački rit je i na listi programa IBAs (Important Bird Areas). Izdvojeno sa stranice pp-kopacki-rit.hr
Ulaz u park se naplaćuje. Park je od Našica udaljen nešto manje od 2h vožnje automobilom.


Ilok

Ilok

Ilok


Ilok više ne pripada istoj županiji kao Našice, ali vrijedi izdvojiti jedan dan za posjet najistočnijem gradu Hrvatske, gdje se Dunav koji je administrativna granica Hrvatske i Srbije nalazi se manje od 5 km zračne linije od autobusnog kolodvora, vatrogasne i policijske postaje u mjestu. S brijega Iločkog dvorca pruža se prekrasan pogled na Dunav. Ilok se rasprostire po obroncima Fruške gore.
Ilok je jako dobro poznat po vinu, zapravo: “Ilok i vino nerazdvojni su već više od dva tisućljeća. Iločko vinogorje dar je božanski pa su i vina u Iloku takva – vrhunske kvalitete, mirisa i okusa. Između iznimnih pedo-klimatskih uvjeta i vina stoji čovjek: vinogradar, radnik, Srijemac koji tijekom cijele godine „služi“ vinogradu da bi kasnije u svom podrumu odnjegovao proizvod koji gostoljubivo nudi svim posjetiteljima.

Zanimljivo je to što su u Iloku vinski podrumi smješteni u gradu. U gotovo svakoj ulici nalazi se barem jedna vinarija-podrum. Vinogradi se, pak, nalaze na svim okolnim brežuljcima. Ta kombinacija kreirala je posebnu vinsku rutu koju možete vrlo jednostavno obići, ali, naravno, otići i do vinograda i vidikovaca koji su svuda uokolo. ” TZ Ilok

Ilok je od Našica udaljen svega 2h automobilom.

BrošuraOd sredine 2015. godine Našice se mogu pohvaliti novim turističkim proizvodom,
Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Slatina-Szentlorinc-Našice Polazeći od tradicije bliske suradnje i
Razvoj tematskog hodočašća kroz naselja, Pécsvárad-Beremend-Našice koji se temelji na vrijednostima srednjovjekovnih hodočašća. Projekt sufinancira
Facebook

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close